Plata facturilor direct de la bugetul de stat, oficial denumit: "mecanismul decontarii cererii de plata" a intrat in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial a Ordonantei 76/2013, adica in data de 29 iunie. Ministerul Fondurilor Europene a explicat pentru EurActiv.ro ca acest mecanism pentru beneficiarii privati va fi "identic cu cel aplicat beneficiarilor publici". Primele instructiuni au fost publicate de Autoritatea de Management PO DCA.

Ioana Morovan

Ordonanta de Urgenta 76/2013 are un singur articol care nu detaliaza, de fapt, conditiile in care se va aplica acest mecanism (vezi textul Ordonantei aici)

Se spune doar ca "In termen de maximum 3 zile lucratoare de la primirea facturilor pentru livrarea bunurilor/prestarea serviciilor/executia lucrarilor receptionate, acceptate la plata, precum si a facturilor de avans in conformitate cu clauzele prevazute in contractele de achizitii publice aferente proiectelor implementate, acceptate la plata, beneficiarul depune la organismul intermediar/autoritatea de management cererea de plata si documentele justificative aferente acesteia".

Ministerul Fondurilor Europene nu a fost nici el mai explicit, raspunzand intrebarii EurActiv.ro astfel: "Prin modificarile aduse OUG nr.64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta prin intermediul OUG nr.76/2013 publicata in Monitorul Oficial nr. 389/29.06.2013, s-a avut in vedere extinderea aplicabilitații mecanismului decontarii cererii de plata pentru toate categoriile de beneficiari (inclusiv institutele de cercetare) de fonduri europene nerambursabile, care se gasesc in imposibilitatea de a achita facturile pentru servicii/bunuri/executie de lucrari receptionate, acceptate la plata. Mecanismul aplicat beneficiarilor privati va fi identic cu cel aplicat beneficiarilor publici."

Daca este identic, inseamna ca Autoritatile de Management trebuie sa emita instructiuni de aplicare pentru fiecare program in parte. Deocamdata o astfel de instructiune a aparut numai pe site-ul Programului Dezvoltarea Capacitatii Administrative. Este vorba despre formularul pe care trebuie sa-l utilizeze beneficiarii, plus anexele cu documente justificative. Documentele solicitate sunt destul de complexe, asemanatoare cu structura unei cereri de rambursare.

Ca termen, este de retinut ca "dupa efectuarea verificarilor conform procedurilor de lucru, AM PODCA vireaza beneficiarului valoarea cheltuielilor rambursabile si contravaloarea taxei pe valoarea adaugata neeligibile, aferenta cheltuielilor eligibile, intr-un cont distinct de disponibil deschis pe numele beneficiarului, la unitatile teritoriale ale trezoreriei statului, in termen de 20 zile lucratoare. Termenul de procesare a cererilor de plata se poate prelungi, fara a depai insa 45 de zile, in functie de numarul de solicitari de clarificari adresate beneficiarului, precum si de intervalul de timp in care se primesc raspunsurile la acestea.".

In plus, in maximum 10 zile de la primirea platilor, beneficiarul trebuie sa depuna o cerere de rambursare care va include numai facturile respective, deja platite de AM.

Vezi aici instructiunea emisa de Programul Operational Dezvoltarea Capacitati Administrative

Vezi aici, pentru comparatie, instructiunea emisa de Autoritatea de Management Programul Cresterea Competitivitatii Economice - pentru beneficiarii publici.

Cat succes a avut aceasta "schema" pentru beneficiarii publici?

Ministerul Fondurilor Europene a transmis, la solicitarea EurActiv.ro, ca "din suma aprobata prin HG 242/2013 privind alocarea temporara pentru lunile mai si iunie a unor sume din Trezorerie au fost onorate 68 de cereri de plata depuse de beneficiari POS Mediu si POR in valoare de aproximativ 64 mil. lei.".

AM si OI POR au la dispozitie 20 de zile pentru verificarea documentelor justificative si plata facturilor, in timp ce AM si OI POS Mediu au la dispozitie 15 zile.

Mecanismul care se aplica beneficiarilor publici si exemple de instructiuni emise de Autoritatile de Management pot fi gasite aici.